Categories: Algemeen, Congres

Roos

Share

Van 12 tot en met 15 juli vond de jaarlijkse conferentie van de ‘International Society of Family Law’ (ISFL) plaats in Antwerpen, met als thema: ‘Rethinking Law’s Families & Family Law?’ Tijdens deze editie hebben verschillende onderzoekers van het STRIDE Consortium deelgenomen aan keynote- en panelsessies.

Prof. Masha Antokolskaia, president van ISFL, heeft als een van de keynote speakers een presentatie verzorgd over de ontwikkelingen van de afgelopen vijftig jaar binnen het familierecht in de Westerse wereld. Verder heeft prof. Antokolskaia een panelsessie voorgezeten over het werk van FL-EUR. Dit is een internationaal academisch netwerk op het gebied van familierecht. Tijdens deze panelsessie heeft Fiore Schuthof het recht op een eerlijk proces bij wettelijke vertegenwoordiging besproken vanuit een vergelijkend perspectief.

Verder heeft prof. Wendy Schrama een presentatie verzorgd over de ontwikkelingen gedurende de laatste 50 jaar over de rol van de staat en familie in het recht: wie is familie en wat doet dat ertoe? In een andere panelsessie over ‘zorg en recht’ is Femke de Kievit specifiek ingegaan op de rol van het Nederlandse privaatrecht bij de ondersteuning van mantelzorg aan oudere familieleden.

Ook zijn verschillende empirische onderzoeken besproken die in het kader van het STRIDE Consortium worden of zijn uitgevoerd. Prof. Kees Blankman heeft de resultaten van zijn onderzoek naar ouderenmishandeling binnen de familie gepresenteerd. Roos Nieuwboer heeft gesproken over het grootschalige dossieronderzoek naar curatele, beschermingsbewind en mentorschap, dat zij op dit moment aan het uitvoeren is bij vier Nederlandse rechtbanken.

Meer informatie over deze ISFL conferentie is te vinden op de website van de Universiteit van Antwerpen.